Od 4 maja br. swoją pracę przez telefon rozpoczynają rachmistrzowie spisowi. Będą dzwonić z numeru 22 828 88 88. 

Rachmistrz spisowy ma nadany oficjalny identyfikator wydany przez Wojewódzkie Biuro Spisowe zawierający imię i nazwisko,  numer, godło, informację o przetwarzaniu danych osobowych.

Tożsamość rachmistrza można sprawdzić na infolinii spisowej pod numerem 22 279 99 99 i również poprzez aplikację ( informacja poniżej).

Z uwagi na panującą pandemię koronawirusa, decyzją Generalnego Komisarza Spisowego rachmistrzowie nie będą realizować wywiadów bezpośrednich (i odwiedzać respondentów w domach) aż do odwołania. Osoby, które pukają do drzwi i podają się za rachmistrzów mogą być oszustami. Prosimy zgłaszać takie przypadki na policję.

Jeśli obowiązek spisowy został już zrealizowany przez Internet albo poprzez infolinię spisową nikt nie będzie dzwonić do respondentów w tej sprawie. Takie kontakty mogą być próbą wyłudzenia danych.

W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do wiarygodności i rzetelności rachmistrza spisowego, prosimy zaistniały incydent niezwłocznie zgłaszać na infolinię spisową lub do właściwego Biura Spisowego w swoim miejscu zamieszkania.

Na stronie https://rachmistrz.stat.gov.pl uruchomiona została aplikacja Sprawdź tożsamość rachmistrza. Respondent w trakcie wywiadu ma możliwość potwierdzenia tożsamości rachmistrza  wprowadzając informacje, które uzyska od rachmistrza tj. jego imię, nazwisko oraz 3 wybrane cyfry identyfikatora z pozycji wylosowanych przez system.

Identyfikator ma 15 znaków łącznie z „/” – te znaki (na pozycjach 8 i 10) nie podlegają losowaniu. Jeżeli respondent prosi o podanie cyfr 1, 2, 6 – to należy wpisać pierwszą, drugą i szóstą cyfrę identyfikatora. Np. dla identyfikatora 3023062/3/00999 – będzie to 3, 0, 6. Jeżeli system wylosuje np. 5, 9, 13 – to w pola formularza należy wpisać 0, 3, 9  –  3023062/3/00999.

Po weryfikacji rachmistrza i uzyskaniu pewności, że dzwoni w celu przeprowadzenia spisu, prosimy mieć na uwadze, że zgodnie z ustawą nie można odmówić mu podania danych.